duminică, 23 mai 2010

Calutul de mare...





Creatura a mitului si fanteziei , simbol al imaginatiei si spiritului creativ , calul de mare si-a luat numele de la grecii antici , care il numeau Hippocampus (cal + monstru marin).Aceasta pasnica creatura marina are un cap cu cu trasaturi evident ecvestre , denumirea de “monstru” derivand din aspectul armurii corpului , din ochii sai , capabili sa priveasca simultan in directii diferite , si din coada apta de a prinde in stransoarea ei algele.Coincidenta denumirii partii creierului uman responsabila pentru memorie drept “hippocampus” a fost poate la originea asocierii calului de mare cu aspectul creativitatii.

Ochii atotcuprinzatori l-au desemnat pe calul de mare ca un simbol al atentiei si vigilentei.
In multe culturi , “hippocampus” este un insemn al gratiei si increderii in sine.

Zeul oceanului , Poseidon , era purtat de un car tras de cai de mare.Vederea acestuia de catre navigatori , ii avertiza sa pastreze cu vigoare directia carmei.
De asemenea , calul de mare este un simbol al puterii , calauzirii si transformarii.

In traditia celtica , calul de mare este cunoscut ca o reprezentare a curajului si stapanirii pe mare .

Legendele despre nimfe ale marii calauzind cirede de cai de mare pentru a salva marinarii aflati la ananghie l-au transformat pe calul de mare intr-un simbol al norocului pentru navigatori.Ca emblema a unei calatorii sigure pe ocean , hippocampus a fost reprezentat adesea pe steaguri si insemne marine.

Caii de mare au fost folositi pentru talismane ce onorau paternitatea , intrucat , la acesta specie , masculul este cel care poarta graviditatea.Femele isi depoziteaza ouale intr-o punga din coada masculilor , in care acestea gesteaza timp de 6 saptamani.Din acest motiv , barbatii isi tatuau imaginea unui cal de mare atunci cand deveneau tatici pentru intaia oara.
Pe de alta parte , calul de mare este considerat ca o aparitie feminina , datorita elegantei si gratiei corpului sau si miscarii sale subacvatice.

Vechile civilizatii au respectat calul de mare ca pe un animal terapeutic , cu puteri magice si mistice .

Din cauza mitului privind capacitatea sa de vindecare (mai ales in China , unde era considerat un afrodisiac ce putea invinge impotenta) , caii de mare au fost obiectul unui negot infloritor care a condus la declararea lor drept specie in pericol .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu