sâmbătă, 24 aprilie 2010

"PATOLOGIILE EXCESULUI"2

"Pasiunea se impregneaza incetul cu incetul de tandrete si obisnuinta,si un angajament voluntar permite depasirea celor mai dificile perioade.Acest ansamblu este de asemenea complex,deoarece fiecare partener va trai,in felul sau,o evolutie a dimensiunilor relationale si,in fiecare faza,exista posibilitatea unui decalaj intre cei doi membri ai cuplului:unul poate fi(inca?)indragostit cu pasiune ca in prima zi,in vreme ce celalalt se lasa(deja?)leganat de farmecele obisnuintei.
"teorie triunghiulara a iubirii"
*Primul varf reprezinta COMPONENTA PASIONALA a relatiei,mergand de la dragoste fulgeratoare pana la atractia sexuala:este dragostea pasiune,cu tot cu alaiul ei de manifestari fizice,de excitare etc.
*Al 2-lea se refera la placerea apropierii de celalalt si desemneaza astfel dimensiunea TANDRETII care ramane evolutia fireasca a unei relatii de cuplu.Este iubirea tandra,linistitoare sau romantica.
*Al 3-lea varf,in sfarsit,reprezinta partea de indatoriri,de responsabilitate,daca nu chiar de obligatii,prezente in mod inevitabil in orice relatie durabila:este ideea de CONTRACT,de legatura asumata la bine si la rau.
Mai mult decat evident,aceste trei componente se regasesc in viata reala a unui cuplu,mai mult sau mai putin imbinate si echilibrate intre cei doi parteneri,in mod simetric sau complementar,fara sa fie neaparat identice.
In general,o relatie de cuplu evolueaza de-a lungul timpului,tandretea urmand pasiunii din primele zile,componenta de angajare si de responsabilitate ajutand uneori la depasirea momentelor in care pasiunea si tandretea isi pierd din vivacitate.Faptul ca evolutia partenerilor ne se face exact in acelasi ritm explica frecventa crizelor,a momentelor de indoiala si de reconsiderare care intervin,normal,in viata tuturor cuplurilor.
Doua forme ale relatiilor adictive pot decurge dintr-o relatie prea pasionala:fie o relatie exclusiva fata de cineva intr-o relatie asimetrica(iubesti cu pasiune pe cineva care nu te iubeste,sau nu destul,si iti sacrifici viata prin asteptari mereu deceptionante...)fie o repetare a unor iubiri pasionale,fara viitor,pentru ca schimbi partenerul de indata ce intervine riscul instalarii obisnuintei.In aceste doua cazuri,relatiilor le lipsesc atat tandretea, cat si angajarea,care ar permite depasirea fazei de dragoste fulgeratoare...
Si trebuie de asemenea sa subliniem ca,daca excesul in privinta unei relatii risca sa duca la claustrarea adictiva,exista fara indoiala o conditie inca si mai dureroasa:cea a persoanelor care nu reusesc sa-si creeze legaturi durabile si care viseaza intreaga lor viata o dragoste care se ascunde neancetat."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu